DE WIJNGAARD 'SENHOR DOUTOR D'ÉVORAMONTE'

De naam “Senhor Doutor d’Evoramonte” is ontleend aan de aanspreektitel die dorpsgenoten voor wijnproducent Jeroen ter Kuile gebruiken en drijft tevens een beetje de spot met de gewichtigdoenerij op etiketten in de wijnwereld.

Jeroen en zijn vrouw Nel van Beuningen produceren met hulp van wijnboer Philip Mollet op hun “monte” onder het kasteel van Evoramonte druiven van typisch Portugese rassen, zoals Touriga Nacional en Alvarinho. Daarmee maken zij rode en witte wijnen en rosé. De wijnen zijn van hoge kwaliteit door het zorgvuldige beheer van de wijngaard, door het selecteren van de druiven bij het met de handen plukken en door de zeer getalenteerde wijnmaker Antonio Macanita.

Het eerste stuk wijngaard is in 2006 aangeplant met Touriga Nacional. In 2013 werd meer Touriga Nacional maar ook Alicante Bouchez, Aragonez en Alvarinho geplant. In 2014 werden door elkaar heen Antao Vaz, Roupeiro, Verdelho of Siria en Arinto aangeplant. De wijn wordt gemaakt in de Adega van de wijnboer in Redondo.

BIJZONDERHEDEN WIJNEN

Bijzonder is dat de witte wijn, "Field Blend" genaamd, van vier verschillende Portugese druivenrassen wordt gemaakt, die al in de wijngaard worden gemengd, in die zin dat de verschillende druivenrassen door elkaar heen zijn geplant en niet zoals gebruikelijk per rij één soort. Bovendien is de bodem zeer gevarieerd van samenstelling. Met deze mengmethode komen zoveel mogelijk alle combinaties van geplante druivenrassen en aanwezige grondsoorten in de wijn voor en zijn de planten sterker dan in de gebruikelijke situatie van monocultuur. De andere witte wijn, Alvarinho genaamd, wordt van deze druivensoort gemaakt, terwijl gebruikelijk is dat van deze soort slechts Vinho Verde wordt gemaakt. Ze levert een hele traditionele krachtige witte wijn op. De rode wijn, Touriga genaamd, heeft al meer dan 90 punten van Robert Parker gescoord. De rosé is niet zoet en krachtig van smaak, bepaald geen niemandalletje.